Ons bedrijf

Meer dan 80 jaar Van der Molen in Nieuweschoot!

In 1926 zijn de grootouders van de huidige firmanten een eigen zaak gestart onder de naam “Smederij D. van der Molen”. Pake Douwe en Beppe Jantje waren zeker uit het juiste hout gesneden, want het was geen eenvoudige tijd om een bedrijf op te bouwen. Pake was een man die elke nieuwigheid oppakte en niet voor de vele veranderingen van die tijd wegliep. Van hoefbeslag en smidswerk, kwam al spoedig de welkome aanvulling van elektriciteit. Met de aanleg van water en elektriciteit kwam er vraag naar de benodigde apparatuur. Om aan die vraag te voldoen werd er een winkelpand gebouwd, alwaar Beppe overdag de scepter zwaaide. Zij verkocht de apparaten, fietsen, pannen en wat dies meer zij. Pake was overdag bezig met aanleg en verdiepte zich ’s avonds in het repareren van radio- en televisieapparatuur. Zo ontstond een zaak die tot in verre omgeving als zeer goed bekend staat.

Inmiddels waren er een zestal kinderen ter wereld gekomen. De drie jongens hiervan zouden allen een rol in de voortzetting van het bedrijf spelen.

In 1956 nam, de tweede zoon, Hendrik de smederij- annex landbouwmechanisatie deel van zijn vader Douwe over en ging zelfstandig verder met deze bedrijfstak onder de naam “Landbouwmechanisatiebedrijf H. van der Molen”. Pake Douwe en de zoons Thijs en Lucas, onder de naam “Fa D. van der Molen & Zns” gingen verder in aanleg van de nutsvoorzieningen alsmede de winkel in huishoudelijke apparatuur en rijwielen.

Deze zaak bestaat inmiddels niet meer wegens gebrek aan animo in de opvolging.

“Landbouwmechanisatie bedrijf H. van der Molen” ging mee in de mechanisatiestroom en groeide uit tot een volwassen bedrijf. Ook in die tijd werd er steeds naar verbreding van het bedrijf gezocht om niet op één paard te hoeven wedden. Een tankstation werd aangelegd want de auto werd geleidelijk aan gemeengoed. Om de klanten ook hierin van dienst te zijn werd de auto reparatietak opgezet.

In 1964 volgde een grote verbouwing teneinde dit mogelijk te maken en ook kwam er daarmee een verdieping met kantoor. Met de aanleg van gas in de omgeving werd het bedrijf uitgebreid met een installatietak. Vele haarden en later CV installaties zijn aangelegd en hierin vond het bedrijf een prima bron van inkomsten in de stillere perioden.

In 1976 werd de naamgeving veranderd in H. van der Molen BV.

Toen er omstreeks 1950 de eerste tractoren werken verkocht van ca 14 pk, kon niemand bevroeden dat er in 1980 tractoren van boven de 100 pk werden verkocht. Grotere tractoren en machines gaven in de werkplaats op een gegeven moment een wat benauwd gevoel. Om dit ruimtegebrek op te lossen werd het huidige pand aan- gekocht en werd er een loods achter gebouwd voor de machinereparaties. Zo ontstond er een bedrijf op twee plaatsen, weliswaar op nog geen 100 meter afstand, maar niet een echt werkbare situatie. Er werd al gauw een tweede werkplaats bijgebouwd om weer op één plek te kunnen werken.

In 1986 starten Hendrik zijn beide zoons, Douwe en Siete hun eigen firma. Zij verrichten de reparatie voor vaders BV. Met de pensionering van vader werden de andere taken als verkoop e.d. ook bij de Gebr. van der Molen v.o.f. ondergebracht. De Gebr. van der Molen v.o.f. heeft zich inmiddels verbreed in haar marktpositie om de spanningen op de landbouwmarkt zoals deze steeds weer terugkomen, het hoofd te bieden.

Wel is de landbouwtak nog steeds de belangrijkste en ook het deel waar de meeste bezieling ligt, vanwege het vaak diepgaande persoonlijke contact. Hieruit is ook een constructietak ontstaan, waar het bedrijf nationaal goed mee scoort. Het DWM- tandemaggregaat werd in 1988 voor het eerst toegepast naar aanleiding van een klant die zijn land wel eens vrij van diepe sporen wilde zien. Inmiddels rijden er een groot aantal aggregaten naar volle tevredenheid in het land. Naar aanleiding van deze “rijdende constructies” komen er ook steeds aanvragen voor andere rijdbare constructies in de breedste zin van het woord.

Een fenomeen waar voor de toekomst perspectief in zit.

Naast de bovenstaande takken werd in 2000 ook de “Tuin- en Park Mechanisatie” in het programma opgenomen, toen het Husqvarna en Shibaura dealerschap werd binnengehaald. Doordat er steeds meer boerenland uit de omgeving verdwijnt naar de burgermaatschappij weet je dat er nog steeds gras gemaaid moet worden en er dus in plaats van een grote schijvenmaaier zeker een aantal gazonmaaiers verkocht kunnen worden!

Door de constructieactiviteiten kwam ook de Industrie in beeld, waar reeds enige testmachines e.d. voor gemaakt zijn. Wat betreft de toekomst ziet het er best rooskleurig uit. Misschien mogen wij het stokje met de pensionering weer aan een opvolger overgeven? De tijd zal het leren.

Wij hopen in goede gezondheid u nog vele jaren een stuk dienstverlening te mogen bieden in welke sector dit ook zijn mag.

Met hoogachting,
Douwe en Siete van der Molen.